Direct contact? Bel: 030 - 659 07 10

HomeWerkplaatsRemlicht vervangen

Vakkundig uw verlichting (koplamp, achterlicht, remlicht) vervangen in de regio Zeist

Werkt uw verlichting (remlicht, achterlicht of koplamp) niet meer? Laat dan uw verlichting vervangen. Zo voorkomt u onveilige situaties en hoge boetes. Bij Vocking & Van der Sluijs in Zeist helpen we u graag weer veilig op weg.

Wat zijn de risico’s van rijden met kapotte verlichting?

Goed werkende verlichting is voor medeweggebruikers belangrijk voor het goed kunnen inschatten van de verkeerssituatie. Met goed functionerende koplampen en achterlichten heeft u bovendien zelf ook beter overzicht in het verkeer zodra de avondschemer zijn intrede doet.

Wanneer het aankomt op verkeersveiligheid, gaat speciale aandacht uit naar de remverlichting. Bij (plotseling) hard remmen, bijvoorbeeld bij een naderende file of overstekend wild, zien uw achterliggers aan de hand van deze verlichting dat u op de rem gaat staan. Functioneren de remlichten van uw auto echter niet goed? Dan zien ze niet goed dat u vaart mindert en is de kans dat dit op tijd opgemerkt wordt kleiner, met alle gevolgen van dien.

Ook voor uw portemonnee is het verstandig kapotte verlichting te vervangen of te laten repareren. Wie rijdt met kapotte verlichting riskeert een boete die kan oplopen tot 140 euro.

Wanneer is het nodig mijn verlichting te vervangen?

Preventief uw verlichting vervangen zullen we niet snel adviseren. Immers: wat werkt, dat werkt.

Op basis van de gebruikte lichtbron kunt u wel een inschatting maken wanneer uw remlicht aan vervanging toe is:

  • Halogeen-remverlichting heeft, afhankelijk van de kwaliteit, een levensduur van circa 300 tot 1.000 uur;
  • Xenon-remverlichting gaat gemiddeld zo’n 2.000 uur mee;
  • LED-remverlichting gaat met 20.000 tot 30.000 branduren verreweg het langst mee.

Hoe kom ik erachter dat mijn remlicht kapot is?

Bij de koplampen, achterlichten en uw richtingaanwijzers heeft u door het verminderde zicht vrijwel direct door wanneer de verlichting kapot is. Maar hoe merkt u het wanneer uw remlicht aan vervanging toe is?

Het lastige aan een kapot remlicht is dat u vaak niet doorheeft dat u met een kapot remlicht rijdt. U bevindt zich immers in de auto, terwijl het probleem zich achter de auto voordoet. Bij veel andere defecten, zoals problemen aan de accu of de koppeling, merkt u deze gebreken meteen, doordat de waarschuwingslampjes in het dashboard gaan branden of de auto stroever rijdt dan normaal.

Meestal komt u er pas achter dat uw remlicht kapot is wanneer medeweggebruikers herhaaldelijk naar u seinen of ongewoon vaak lijken te bumperkleven. ’s Nachts zult u dit eerder opmerken dan overdag, omdat het zicht dan beperkter is en afstanden moeilijker ingeschat kunnen worden.  

Er zijn twee manieren om er direct achter te komen of uw remlicht niet (goed) functioneert:

  • Vraag iemand uit uw omgeving naar uw remlichten te kijken terwijl u op de rem gaat staan;
  • Is er niemand aan wie u dit kunt vragen? U kunt er ook achterkomen door uw auto achterwaarts in te parkeren voor een garagedeur, muur of een spiegeld oppervlak (zoals een ruit). In uw achteruitkijkspiegel ziet u dan goed of de remlichten branden.

Mogelijke oorzaken van kapotte autoverlichting

De meest voorkomende redenen van kapotte autoverlichting zijn als volgt:

  • De lichtbron is kapot. Zoals u eerder kon lezen, hebben halogeen- en xenon-verlichting een beperktere levensduur dan led-verlichting en zal eerstgenoemde – zeker bij intensief autorijden – sneller aan vervanging toe zijn;
  • De lichtschakelaar maakt geen contact meer. Dit is de elektrische schakelaar die verantwoordelijk is voor het activeren van de verlichting;
  • De bedrading of zekering is stuk. In zeldzame gevallen is een kapotte zekering of gebroken stroomdraad naar de verlichting de boosdoener.

Wat de reden ook is: Vocking & Van der Sluijs heeft veel ervaring met het vervangen van uw autoverlichting en vindt voor u de oorzaak.

Koplampen, achterlichten en/of remlichten vervangen in Zeist

Tijdens de jaarlijkse APK controleren we de werking van de volledige autoverlichting. Zo kunt u blijven vertrouwen op een veilige werking van uw auto. Gaat uw verlichting tussentijds kapot? De experts van Vocking & Van der Sluijs in Zeist verhelpen graag het probleem.

Maak online een werkplaatsafspraak