Direct contact? Bel: 030 - 659 07 10

HomeWerkplaatsRoetfilter reinigen

Roetfilter reinigen: vakkundig uitgevoerd bij de Bosch Car Service van Zeist

Is het roetfilter van uw dieselauto dichtgeslibd? Met reinigen wordt de levensduur van uw roetfilter sterk verlengd en rijdt uw auto weer als een zonnetje. Alles wat u moet weten over roetfilter reinigen, leest u hier.

Wat is de functie van een roetfilter?

Bij de verbranding van dieselbrandstof komen er kleine deeltjes roet vrij. Deze roetdeeltjes vormen een bijdrage aan fijnstof en zijn schadelijk voor de gezondheid. Daarom stelt de Europese Unie eisen aan de uitstoot van auto’s met dieselmotoren. Om de uitstoot van roet op te vangen, zijn moderne dieselauto’s uitgerust met een ingebouwd roetfilter, dat zich bij de uitlaat bevindt. Roetfilters kunnen tot circa 95% van de roetdeeltjes uit de uitlaatgassen opvangen.

Hoe werkt een roetfilter?

Wanneer de opslag vol raakt, verhoogt de elektronica in de auto de temperatuur van de uitlaatgassen naar 450 tot 600 graden Celsius. Bij deze temperaturen wordt roet verbrand tot as dat klein genoeg is om via het filter naar de buitenlucht te worden afgevoerd. Zo raakt het filter leeg en komt er weer ruimte beschikbaar om nieuwe roetdeeltjes op te vangen.

Hoe ontstaan problemen met de roetfilter?

Dieselauto’s staan erom bekend optimaal te functioneren wanneer er lange afstanden mee worden gereden. Dit heeft veel te maken met het roetfilter. Bij langere afstanden (het liefst op de snelweg) kan de motor voldoende op temperatuur komen om het filter warm genoeg te laten worden. Wanneer dit niet gebeurt, bijvoorbeeld doordat de auto voornamelijk wordt ingezet voor korte stads- of boodschappenritjes, kan het filter niet volledig schoonbranden. Het raakt dan eerder verzadigd. Zet dit te lang door, dan kan het roetfilter niet meer zelfstandig schoonbranden en zal het roetfilterlampje op het dashboard gaan branden.

Er zijn ook andere oorzaken aan te wijzen voor een verstopt roetfilter:

  • Normale slijtage (een roetfilter gaat bij normaal gebruik zo’n 150.000 tot 200.000 kilometer mee);
  • Gebrekkige brandstofkwaliteit;
  • Vervuilde diesel-injectoren;
  • Vervuilde EGR-klep

Roetfilter reinigen of vervangen?

Wanneer het roetfilterlampje brandt, kunt u het beste direct langsgaan bij de garage om het roetfilter te laten reinigen. Hiervoor zijn drie opties: schoonbranden, schoonspoelen of een combinatie van deze twee.

  • Schoonbranden. Hierbij wordt het roetfilter sterk verhit zodat het achtergebleven roet tot as verbrandt. Met perslucht wordt de as uit het filter geblazen.
  • Schoonspoelen. Hierbij wordt het roetfilter onder hoge druk behandeld met een reinigingsoplossing.

Rijdt u te lang door met een verstopt roetfilter, dan kunnen diverse auto-onderdelen (waaronder de motor en het roetfilter zelf) beschadigen. Vaak moet het roetfilter dan in zijn geheel worden vervangen.

Roetfilter reinigen kosten

De kosten voor vervanging van het roetfilter bedragen minimaal 1.000 euro; de kosten voor reinigen van het roetfilter slechts een fractie daarvan (zo’n 200 tot 500 euro). Het loont dus om tijdig actie te ondernemen.

Vakkundig uw roetfilter reinigen bij Bosch Car Service Vocking en Van der Sluijs

Vakkundig uw roetfilter reinigen doet u bij Bosch Car Service Vocking en Van der Sluijs. Ook wanneer u twijfelt of het roetfilter gereinigd moet worden, bent u bij ons aan het juiste adres. Met moderne uitleesapparatuur brengen we nauwgezet voor u in kaart of en wanneer dit nodig is.

Een roetfilter reinigen vraagt om goede nazorg. Ook daarvoor is Bosch Car Service Vocking en Van der Sluijs uw garage. We vinden het belangrijk dat het roetfilter ná reiniging voor een lange periode goed blijft functioneren.

We traceren de oorzaak van de vervuiling of verstopping en pakken deze bij de wortel aan. Zo kunt u blijven vertrouwen op een schone en comfortabele werking van uw auto.

Maak een werkplaatsafspraak